Frågor & svar

Här hittar du svaren på några av de vanligaste frågorna om nöt- och jordnötsallergi.

 

Jag har aldrig hört talas om att man kan vara så allvarligt allergisk mot nötter, att man får en reaktion bara av att vara i samma rum. Hur gör då denna person när hon går in i en affär?”

Svar: Det kan man faktiskt vara och det brukar vara ett stort socialt hinder i vardagslivet, eftersom ickeallergiker kan öppna nöt- och jordnötspåsar på allt från biografer till bussar. När en person med luftburen allergi rör sig i en butik blir det ofta en bra bit från nöthyllan.

 

Kan en person med luftburen nötallergi bli lärare? Det är väl sannolikt att personen under sina 40 år i yrket kommer att hamna i ett klassrum där en eller flera äter nötter?

Svar: Ja, personen kan bli lärare. Barn med luftburen nöt- eller jordnötsallergi har skolplikt precis som alla andra. De flesta kommuner i Sverige har därför infört nöt- och jordnötsförbud i skolorna. Oavsett vem som har luftburen allergi handlar det om att informera personal och elever för att undvika allergiska reaktioner, samt att visa hänsyn.

 

Tror ni inte att personer med luftburen nötallergi inbillar sig och att det är mer ”tycka synd om” än det är farligt?”

Svar: Luftburen nöt- och jordnötsallergi finns. En person med luftburen allergi får svårt att andas när det finns nötter eller jordnötter i närheten. Särskilt i kombination med astma kan det vara ett livshotande problem. Panikkänslan över att inte kunna andas förvärrar troligen symptomen ytterligare.

 

”Varför ropar de i bland ut i högtalarna på flygplan att folk inte ska öppna nötpåsar?”

Svar: Små nöt- eller jordnötspartiklar kan spridas genom luften. Om en person med luftburen allergi befinner sig i närheten kan personen få svårt att andas. Det är naturligtvis extra bekymmersamt i ett flygplan som befinner sig långt från sjukhus. Hur långt partiklarna kan färdas på ett flygplan beror på luftgenomströmningen.

 

”Har inte nötallergiker medicin som de kan ta om de får svårt att andas?”

Svar: Jo, nöt- och jordnötsallergiker bär alltid en adrenalinspruta på sig som de eller någon i närheten kan använda. Men sprutan är en tillfällig akutåtgärd som bara verkar i 15 minuter. Därefter behöver personen komma till sjukhus. Både den allergiska reaktionen och medicinen påverkar personen negativt i flera dagar efteråt, främst genom hjärtklappning och trötthet. Adrenalinsprutan är inte heller någon garanti för att överleva om en allergiker har fått i sig nötter eller jordnötter.

 

”Jag skiter i om folk är allergiska mot nötter när jag flyger. Jag äter dem ändå och jag har aldrig varit med om att någon fått svårt att andas.”

Svar: Det där är hänsynslöst mot en människa som är beroende av din omtanke för att överleva flygresan. Om det sitter en person med luftburen allergi i närheten av dig kan personen få en allergisk reaktion som gör det svårt att andas. Särskilt i kombination med astma kan tillståndet bli livshotande. Allergikern kan ta sin medicin, men effekten varar bara 15 minuter och det kan bli fråga om nödlandning.

 

”Jag har aldrig träffat någon som är nötallergiker. Det verkar vara ett modernt påhitt!”

Svar: Välkommen till verkligheten! Var 20:e barn har nöt- eller jordnötsallergi så du har med stor sannolikhet träffat några stycken utan att veta om det. De flesta försöker inte göra särskilt mycket väsen av det, de har väl annat att prata om precis som alla andra.

 

”Jag blir så arg när jag hör om folk som gnäller över småsaker. Varför ska andra behöva anpassa sig efter andras problem? Ska man förbjuda gräs och hundar också med tanke på de som har pollen- och pälsdjursallergi?”

Svar: Som invånare i ett samhälle där vi delar yta med andra människor hör det till den allmänna medmänskligheten att visa hänsyn. Det är därför vi exempelvis bygger rullstolsramper och har eldningsförbud i tätorter. Få nöt- och jordnötsallergiker vill förbjuda nötter, men de behöver din hjälp för att inte råka illa ut. Om du bara kan undvika att äta nötter och jordnötter på platser där människor som du inte känner finns har du gjort väldigt mycket för att underlätta livet för en stor grupp allergiker. Och till skillnad från pollen- och pälsdjursallergi som sällan ger livshotande tillstånd kan en person med luftburen nöt- eller jordnötsallergi kvävas av nöt- och jordnötspartiklar i luften, särskilt i kombination med astma.

 

”Jag tycker att det är fel att förbjuda andra från att äta nötter ombord på flygplan. Varför ska resten av passagerarna lida på grund av någon annan?”

Svar: Det handlar inte om förbud, utan om att visa hänsyn till sina medmänniskor. En person med luftburen allergi kan få svårt att andas om du äter nötter eller jordnötter. Särskilt i kombination med astma kan personen sluta andas helt, vilket kräver nödlandning. Och ärligt talat, hur mycket lider en passagerare som kan äta allt annat i världen än just nötter och jordnötter under de få timmar en flygning varar? Det psykiska behovet av att äta nötter eller jordnötter kan omöjligt vara större än behovet av att inte utsätta någon för livsfara. Även allergiker vill leva och resa. Det enda du behöver göra är att äta något annat just då.