Fem tips för dig

Vi nöt- och jordnötsallergiker är beroende av våra medmänniskor för att kunna leva ett säkert liv. För oss som har luftburen nöt- eller jordnötsallergi är det extra viktigt att du förstår vårt problem.

Vi som inte är allergiker själva, men som är föräldrar, barn, makar, makor, sambor, släktingar, arbetskollegor, skolkamrater, träningskompisar eller bara vänner i största allmänhet till någon med nöt- eller jordnötsallergi, skulle också känna oss lugnare om du tänkte lite mer på oss.

På den här sidan får du fem tips på hur du hjälper till. Du kan läsa fler tips på denna sida:

Fem tips för företag

 

1. Tänk dig för på offentliga platser

Personen bredvid dig på bussen, bion, flygplanet, teatern, krogen, i butiken eller på restaurangen kan ha luftburen nöt- eller jordnötsallergi. Om du måste äta nötter eller jordnötter på en offentlig plats, fråga gärna personerna i närheten om det är okej. Då slipper allergikern att få andningsproblem och uppsöka sjukhus. Och tänkt gärna på att det kan finnas nötter och jordnötter i exempelvis choklad.

 

2. Välj andra snacks

Så klart att du får sitta hemma och knapra så mycket nötter och jordnötter du vill, men om du gör det på till exempel krogen eller biografen bidrar du till att utestänga ett stort antal personer från platsen. Vi är många som hade gått ut och roat oss lite oftare om du inte hade ätit nötter eller jordnötter. Och visst går det lika bra med chips?

 

3. Fråga om någon är allergisk

Om du bjuder på middag eller fest undviker du en väldigt jobbig situation genom att ha koll på om det kommer personer med nöt- eller jordnötsallergi. En enkel fråga kan undvika att du utsätter personen för livsfara. Framför allt gäller det om du ska servera mat, men även en skål nötter eller jordnötter på soffbordet kan vara nog för att en allergiker ska behöva åka till sjukhus med andnöd. Roligare slut på en trevlig tillställning kan man ha.

 

4. Tvivla inte på att nötallergi finns

Det låter kanske konstigt, men det är ganska vanligt att människor tror att nöt- och jordnötsallergiker ”hittar på” eller ”överdriver” och att de därför utsätts för tester av sin omgivning. Ett gott råd är att lyssna på allergikerna och att tro på dem. Försök inte att slå hål på deras påstående genom att i smyg lägga nötter eller jordnötter i deras mat. I bästa fall får de lite klåda i halsen, i värsta fall stannar hjärtat. Försök inte heller att kontrollera om de har luftburen allergi genom att gömma nötter eller jordnötter bakom soffan.

 

5. Känn till reaktionerna

En allergiker behöver hjälp från sin omgivning vid en kraftig allergisk reaktion. Eftersom personen får svårt att andas och tappar puls, är det inte säkert att personen kan ta hand om sig själv. En obehandlad kraftig reaktion kan leda till anafylaktisk chock, vilket är ett livshotande tillstånd. Därför är det bättre ju fler som känner igen allvarliga symptom och vad man bör göra om de uppträder. Och det handlar inte om några konstiga saker, bara att hjälpa personen att ta sin medicin, eventuellt trycka av en adrenalinpenna mot låret och ringa ambulans. Du kan läsa mer om hur man hjälper till på sidan som handlar om akuthjälp.

 

Läs mer!

Fem tips för företag