Allergiprofessorn: ”Luftburen nötallergi finns inte”

Det stormar efter Dagens Nyheter-skribenten Hanne Kjöllers ledarartikel i torsdags. Artikeln har fått 125 kommentarer på DN:s Facebooksida, Hanne Kjöller själv har fått en rad upprörda mejl och ledarredaktionen på tidningen har tagit emot en hel drös med invändningar mot artikeln.

Anledningen? Hanne Kjöller tar stöd av Sveriges mest citerade barn- och ungdomsallergolog, professor Magnus Wickman, för att slå fast att luftburen nötallergi i praktiken inte finns.

Till åtminstone en person har Hanne Kjöller skickat ett utförligt svar. Den som trodde att det skulle vara en ursäkt till alla de som lider av luftburen nötallergi tar fel. I stället tar hon Magnus Wickman till hjälp ytterligare en gång och kölhalar varenda nötallergiker.

Finns inte

I mejlet skriver Hanne Kjöller att hon citerar ur ett mejl från Magnus Wickman. Av citatet framgår att Magnus Wickman aldrig har hört talas om att någon verkligen har fått en svår, verifierad reaktion efter att ha vistats i samma lokal som nötter eller jordnötter.

Med andra ord. Luftburen nötallergi ska inte kunna orsaka några större hälsoproblem, tvärtemot vad en stor grupp personer med luftburen nötallergi själva påstår. Magnus Wickman framstår allt mer som nötallergikernas största hot när han påstår att de problem som hundra- eller tusentals personer ständigt upplever inte existerar.

”Har inte sett någon sådan forskning”

I fredags publicerade Dagens Nyheter ytterligare en artikel, den här gången signerad Erik Olsson. Artikeln bygger på uppgifter från Alf Tunsäter, docent och överläkare vid Skånes universitetessjukhus. Han säger att Magnus Wickman är ”ett mycket tungt namn inom allergiforskning”.

Men Alf Tunsäter säger att han själv aldrig har sett någon forskning som stödjer Magnus Wickmans påstående om att alla personer med luftburen nötallergi är säkra om de vistas mer än en enda meter från nötter. ”Någon sådan forskning har jag aldrig sett. Det är väl en bedömning som han gör men jag kan inte verifiera en exakt sträcka. Jag har haft flera patienter som beskrivit kraftiga reaktioner av en jordnötspåse som öppnats i samma rum som de befunnit sig i”, säger Alf Tunsäter till Dagens Nyheter.

Samma sak kan en rad flygvärdinnor, biografpersonal, akutpersonal, familjemedlemmar, förskolepersonal, kollegor och nötallergiker intyga – att nötter kan befinna sig betydligt längre bort än en meter för att en person med svår luftburen nötallergi ska få så stora problem att andas att ett besök på sjukhuset är enda räddningen.

Utarmar solidaritet och omsorg

Hanne Kjöller avslutar sitt mejlsvar genom att påpeka att det straffar sig i längden att begära större hänsyn än nöden kräver. Enligt henne ska inte allergiker få bestämma vad alla i ett flygplan får äta eller inte äta, eftersom det riskerar att utarma den solidaritet och omsorg som de flesta har för varandra. Det leder i längden, enligt Hanne Kjöllers mejlsvar, till att ingen tar situationen på allvar när läget verkligen är skarpt.

Frågan är vem som bör avgöra när läget verkligen är skarpt. Hanne Kjöller som lutar sig mot en professor som inte har forskat på saken? Professorn själv?

Det enda rimliga svaret borde bli: Den som är allergisk känner sin allergi bäst själv.

 

2017-02-01: Av upphovsrättsliga skäl har vi blivit tvungna att plocka bort både mejlsvaret och de citat som tidigare återgavs i denna artikel.

Kommentarer (37) Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.