Luftburen nötallergi är inget påhitt

I en artikel i Dagens Nyheter skriver Hanne Kjöller att det är ”rent vansinne” att skapa nötfria zoner, oavsett om det är flygplan, skolor eller andra offentliga miljöer, eftersom det är att ”överdriva farorna”. Till stöd har hon Sveriges flitigast citerade barn- och ungdomsallergolog, Magnus Wickman, som menar att luftburen nötallergi är långt i från så farlig som många påstår.

Med anledning av artikeln gör Nötallergikernas vänner följande uttalande:

Luftburen nötallergi är inget påhitt

Min sambo har luftburen nötallergi. Första gången vi åkte på semester serverade flygpersonalen hasselnötskaka till alla resenärer. Hon åt inte av den, men redan efter en halv minut fick hon svårt att andas. Efter tre minuter fick hon ingen luft alls och tappade medvetandet.

Emellanåt läser jag artiklar om att just det inte kan hända. Att luftburen nötallergi är överdriven. Om den över huvud taget finns. Senast i torsdags skrev Hanne Kjöller i Dagens Nyheter att det är ”rent vansinne” att skapa nötfria zoner, oavsett om det är flygplan, skolor eller andra offentliga miljöer, eftersom det är att ”överdriva farorna”.

Jag vet inte hur farligt luftburen nötallergi är. Men jag vet att man dör om man inte andas. 10 000 meter över norra Tyskland med en medvetslös sambo i sätet bredvid kändes behovet av en nötfri zon allt annat än vansinnig.

Jag är inte ute efter Hanne Kjöller. Hon ställer flera bra frågor. Hon undrar bland annat hur nötallergi har kunnat bli så vanligt så plötsligt.

Därför har hon pratat med Sveriges flitigast citerade barn- och ungdomsallergolog, Magnus Wickman. Han forskar bland annat kring allvarliga allergiska reaktioner och allergitester. För några år sedan konstaterade han att en stor del av den upplevda nötallergin egentligen bara är korsreaktioner som ett resultat av svår pollenallergi.

Så kan det säkert vara. Och det är en otroligt stor lättnad för de familjer som får ett sådant besked, eftersom luftburna allergier ofta isolerar och stänger ute från normalt socialt liv.

Men att tro att alla nötallergiker har felaktiga diagnoser och att deras besvär till största del är psykiskt framkallade är farligt.

Efter syrgas, mediciner och en ångestladdad timme vaknade min sambo. Flygvärdinnan blev lättad. Hon sa: ”Jag trodde inte att det var så farligt, ni borde ha förklarat det”. Vilket vi naturligtvis försökte. Flera gånger.

Vi som är eller känner nötallergiker hade gärna sett att nötallergi är ett påhitt som vi lätt kan tänka bort. I stället tvingas vi ständigt argumentera med flygbolag, biografer, restauranger, tågbolag, skolor, sportanläggningar och arbetsplatser.

I bland orkar vi. I bland inte. Då avstår vi hellre från att åka på semester, gå på bio, äta på restaurang och åka tåg. Eller så försöker vi leva som andra och får se nötallergikern åka ambulans från skolutflykten, sportanläggningen eller arbetsplatsen. Till en akutmottagning där någon precis har köpt Snickers i varuautomaten.

Vi vill inte förbjuda nötter. Däremot vill vi se mer forskning kring allergier och mindre desinformation. För lika osannolikt som det är att förlamade personer börjar gå när vi plockar bort rullstolsramper, lika osannolikt är det att nötallergiker börjar tåla nötter bara för att vi serverar mer av dem på flyget.

Att förebygga nötallergi genom att ge spädbarn nötter, det är en helt annan sak.

Patrik Pettersson
Nötallergikernas vänner med 663 medlemmar (notallergi.se)
2015-03-27

Kommentarer (4) Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.