Nya rön om jordnötter tidigt i livet

Ge små barn jordnötter regelbundet och risken för att de utvecklar jordnötsallergi minskar. Det resultatet har brittiska forskare kommit fram till.

– Det är otroligt spännande resultat som visar vad vi haft på känn. Det är viktigt att tidigt få smaka på mat för att inte utveckla allergi mot det, säger Magnus Wickman, professor vid Karolinska institutet, till SVT.

I studien ingick 640 barn. Forskarna följde dem från några månaders ålder till dess att de var fem år gamla. Av de som regelbundet fick äta jordnötskex blev bara 3,2 procent allergiska. Av de som inte åt jordnötskex blev 17,2 allergiska.

– Det är slående resultat, säger Magnus Wickman till SVT.

Rådet till föräldrar är i nuläget att inte ge jordnötter till spädbarn, för att undvika risken för kvävning om barnet skulle vara allergiskt. Magnus Wickman tror att det rådet kommer att ändras.

Enligt SVT anser de brittiska forskarna att föräldrar bör undersöka om spädbarnet är allergiskt, för att därefter ge jordnötsprodukter om testet är negativt.

Nötallergikernas vänner vill avråda från att experimentera med nöt- och jordnötsprodukter på egen hand om det finns något som tyder på allergi. Om man vill vara på säkra sidan med spädbarn kan ett allergitest vara på sin plats. Att mata personer som har nöt- eller jordnötsallergi med nötter eller jordnötter kan vara livsfarligt.

Läs mer!
SVT: Jordnötter hjälper mot jordnötsallergi
The New England journal of medicine: Randomized trial of peanut consumption in infants at risk for peanut allergy

Kommentarer (1) Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.