Olika nötter

Vilka nötter som ger upphov till allergiska reaktioner är en hel djungel. Allergiker reagerar på olika nötter och vissa reagerar inte alls om nötterna hettas upp innan de äts. För att förvilla ytterligare finns det saker som kallas nötter men som egentligen är något helt annat.

Brazil nut
(se paranöt)

Cashewnöt (Anacardium occidentale)
Räknas till trädnötterna och är därmed släkt med hasselnöt, makadamianöt, mandel, paranöt, pekannöt, pistagenöt, valnöt och aprikos. Man kan vara allergisk mot alla, eller bara några. Allergi mot cashewnöt hänger ofta ihop med allergi mot pistagenöt. Är även släkt med mango och rosépeppar. Är ett frö inuti en frukt, men korsreagerar inte med andra fröer.

Hasselnöt (Corylus avellana)
Räknas till trädnötterna och är därmed släkt med cashewnöt, makadamianöt, mandel, paranöt, pekannöt, pistagenöt, valnöt och aprikos. Man kan vara allergisk mot alla, eller bara några. En av de vanligaste nötallergierna. Korsreagerar med till exempel björk, vilket gör att pollenallergiker ofta får känningar av hasselnöt även om de inte är allergiska mot hasselnöt.

Jordnöt (Arachis hypogaea)
Är en baljväxt och därför en ärta. Den som är allergisk mot jordnöt behöver därför inte vara allergisk mot några andra nötter. Andra baljväxter är sojabönor, ärtor, bönor och linser, som jordnötsallergikern också kan reagera på. Det gäller även att vara försiktig med curry, eftersom den kan innehålla bockhornsklöver, som också är en baljväxt. Korsreaktioner hos personer som är allergiska mot björkpollen förekommer, vilket gör att de får känningar av mandel även om de inte är allergiska mot den. I innehållsförteckningar på skönhetsprodukter anges ofta bara jordnötens latinska namn, arachis hypogaea.

Kastanj (Castanea sativa)
Allergi mot kastanj är ovanligt.

Kokosnöt (Cocos nucifera)
Växer på palmer och är ingen nöt och kan därför ätas av den som enbart är nötallergiker. Däremot förekommer även allergi mot kokosnöt.

Krakmandel (Prunus dulcis)
Är en nära släkting till den vanliga sötmandeln. Båda är stenfrukter.

Makadamianöt/Queenslandnöt (Macadamia tetraphylla, Macadamia integrifolia)
Räknas till trädnötterna och är därmed släkt med hasselnöt, cashewnöt, mandel, paranöt, pekannöt, pistagenöt, valnöt och aprikos. Man kan vara allergisk mot alla, eller bara några. Är giftig för hundar.

Mandel/sötmandel (Amygdalus communis)
Räknas till trädnötterna och är därmed släkt med hasselnöt, cashewnöt, makadamianöt, paranöt, pekannöt, pistagenöt, valnöt och aprikos. Man kan vara allergisk mot alla, eller bara några. De flesta nötallergiker reagerar inte på mandel eftersom släktskapet med övriga nötter är svagt, men ren mandelallergi förekommer. Korsreaktioner hos personer som är allergiska mot björkpollen förekommer, vilket gör att de får känningar av mandel även om de inte är allergiska mot den.

Muskotnöt (Myristica fragrans)
Är ingen nöt och kan därför ätas av den som enbart är nötallergiker. Däremot finns det personer som även är allergiska mot muskotnöt.

Paranöt (Bertholletia excelsa)
Kallas även brasiliansk nöt eller Brazil nut. Räknas till trädnötterna och är därmed släkt med hasselnöt, cashewnöt, makadamianöt, mandel, pekannöt, pistagenöt, valnöt och aprikos. Man kan vara allergisk mot alla, eller bara några.

Pekannöt (Carya illinoensis)
Räknas till trädnötterna och är därmed släkt med hasselnöt, cashewnöt, makadamianöt, mandel, paranöt, pistagenöt, valnöt och aprikos. Man kan vara allergisk mot alla, eller bara några. Hänger ofta ihop med allergi mot valnöt.

Pinjenöt (Pinus edulis)
Är ett frö och därmed släkt med senap, sesam, solros och vallmo. Nötallergiker kan därför äta pinjenötter, men det förekommer allergi även mot pinjenöt.

Pistagenöt/pistaschnöt (Pistacia vera)
Räknas till trädnötterna och är därmed släkt med hasselnöt, cashewnöt, makadamianöt, mandel, paranöt, pekannöt, valnöt och aprikos. Man kan vara allergisk mot alla, eller bara några. Allergi mot pistagenöt hänger ofta ihop med allergi mot cashewnöt. Är egentligen ett frö och kan därför ätas av många nötallergiker. Däremot finns det personer som även är allergiska mot pistagenöt. Korsreagerar inte med andra fröer.

Senapsfrö (Sinapis alba)
Är ett frö och därmed släkt med sesam, solros, vallmo och pinjenöt. Nötallergiker kan därför äta senapsfrö, men det förekommer allergi även mot senapsfrö.

Sesamfrö (Sesamum indicum)
Är ett frö och därmed släkt med senap, solros, vallmo och pinjenöt. Nötallergiker kan därför äta sesamfrö, men det förekommer allergi även mot sesamfrö.

Sheanöt (Vitellaria paradoxa, fd Butyrospermum parkii)
Är ingen nöt och kan därför ätas av den som enbart är nötallergiker. Däremot finns det personer som är allergiska mot just sheanöt.

Solrosfrö (Helianthus annuus)
Är ett frö och därmed släkt med senap, sesam, vallmo och pinjenöt. Nötallergiker kan därför äta solrosfrö, men det förekommer allergi även mot solrosfrö.

Vallmofrö (Papaver)
Är ett frö och därmed släkt med senap, sesam, solros och pinjenöt. Nötallergiker kan därför äta vallmofrö, men det förekommer allergi även mot vallmofrö.

Valnöt (Juglans regia)
Räknas till trädnötterna och är därmed släkt med hasselnöt, cashewnöt, makadamianöt, mandel, paranöt, pekannöt, pistagenöt och aprikos. Man kan vara allergisk mot alla, eller bara några. Hänger ofta ihop med allergi mot pekannöt.

 

Korsreaktioner

Personer som är allergiska mot pollen från al, björk och hassel kan få klåda i munnen av hasselnötter. Det drabbar ungefär hälften av pollenallergikerna. Anledningen är att det finns allergen (en proteindel) i hasselnötter som liknar ett allergen i björkpollen. Björkpollenallergiker kan även reagera på samma sätt på mandel, råa äpplen, råa morötter och rå potatis. (Källa: Livsmedelsverket)

 

Kontaminering

Tänk på att olika slags nötter ofta hanteras i en och samma fabrik och att sannolikheten att de har spår av varandra därför är relativt hög. Tänk också på att risken för att få med sig små mängder av fel nöt hem är stor om du handlar nötter i lösvikt.