Namninsamling för allergivänlig vagn

Namninsamling för allergivänliga tåg

Förra helgen skulle femårige Alvar Lennartsson åka tåg till Göteborg. Eftersom han har jordnötsallergi är hans familj van att kratta manegen. Den här gången hörde de av sig till SJ och fick veta att det absolut var möjligt att ropa ut i högtalarna och be övriga passagerare att låta bli jordnötterna.

Så blev det också på vägen till Göteborg, men trots det fortsatte passagerare omkring att äta jordnötter. På vägen hem hade tågvärdarna det så stressigt att de inte hann göra något utrop alls.

Resultatet blev att familjen fick genomföra resan på trappans hårda yta mellan kupéerna på ditvägen. På hemvägen fick de själva be passagerare i närheten att undvika jordnötter.

Efter händelsen har Alvars mamma, Therese Ahl Lennartsson, startat en namninsamling för att förmå tågbolagen att införa allergivänliga vagnar. I dem tänker hon att allergiker med olika sorters allergier kan samsas, till exempel jordnötsallergiker, nötallergiker, äggallergiker och parfymallergiker. Att det skulle fungera för olika typer av allergiker att samsas är hon övertygad om, eftersom allergiker vet vad det innebär att ta hänsyn.

– I förlängningen tror jag att fler skulle våga åka tåg. Det skulle underlätta för tågpersonalen, framför allt stressiga dagar med mycket folk på tåget. Då hinner de inte med att ropa ut eller stanna för att prata, säger Therese Ahl Lennartsson.

För tågbolagen skulle det också vara ett enkelt sätt att slippa krångliga hanteringar och klagomål från allergiker som känner sig förbisedda.

– Det skulle underlätta ofantligt för allergiker, tågets övriga passagerare som kanske köpt med sig frukost som de ombeds att inte äta, tågpersonal som kan hänvisa allergiker till en särskild vagn och för tågbolagen som slipper klagomål från allergiker som blivit dåligt bemötta.

Hon hoppas att namninsamlingen ska leda till att tågbolagen inför allergivänliga vagnar, som kan göra det tryggare för allergiker att åka tåg.

– Jag kämpar dels av rädsla för min egen son i framtiden och dels för alla andra allergiker och deras anhöriga. Alla borde ha rätt att åka tåg. Jag hoppas att det leder till förändringar och att tågbolagen lägger in allergiker i sina handlingsplaner inför framtiden, säger Therese Ahl Lennartsson.

Under det första dygnet har 128 personer skrivit under.

Skriv på!

Skriv på namninsamlingen för allergivänliga tåg här

Foto (till vänster): privat
Foto (till höger): Stefan Nilsson, SJ

Kommentarer (7) Skriv en kommentar

 1. Jag är själv allergisk mot doften av jordnötter och hade sett det som en stor fördel att ha allergivänliga tågvagnar. På det sättet kan personer som vill äta nötter göra det samtidigt som vi allergiker kan få en trygg och behaglig resa.

  Svara

 2. Parfymer - räcker med ett knapp tryck! Tack. :-)
  Så, ska jag tänka på jordnötter. :-)

  Svara

 3. Tycker det skulle vara väldigt bra. Själv är jag inte allergisk, men jag tänker på att andra är allergiska väldigt ofta innan jag öppnar eller äter något oavsett vart jag befinner mig.

  Svara

 4. Jag tycker att de vore bra men även att ha vagnar för dom som har päls allergi, alla borde ha möjligheten att resa tryggt och bekvämt! :)

  Svara

 5. Parfymfritt vore underbart, på hela tåget!
  Jag kan nog inte begära för mycket, så hänsyn vid påtagande av parfym vore kanske en bra ide. Parfymer ska anas och dofta, inte stinka.
  Allergivänliga vagnar, Ja Tack!

  Svara

Kommentera

Obligatoriska fält är markerade med *.