Alpros produkter inte längre nötsäkra

Den belgiska sojaprodukttillverkaren Alpro kommer med start i slutet av 2014 att hantera nötter i sin ordinarie fabrik, skriver Matnyttig.se. Fabriken har tidigare varit fri från nötter, eftersom produktionen av livsmedel med nötter har skett på annat håll.

Den europeiska allergiorganisationen EFA, European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Association, uppger att beslutet gör organisationen ”djupt oroad”. Oron bygger på att Alpros produkter ofta är standardalternativet i bland annat butiker när det gäller sojaprodukter, samtidigt som personer med laktosintolerans ofta även är nötallergiker.

Alpro skriver på sin webbplats att förpackningarna redan nu har börjat märkas om med ”kan innehålla spår av mandel och hasselnötter”, även om förändringen alltså inte träder i kraft förrän slutet av året. De produkter som berörs är sojadrycker, sojadesserter, sojaalternativ till yoghurt och grädde, risprodukter och havreprodukter. Däremot ska inte produkter som tofu och margarin beröras, eftersom de även fortsatt produceras i en separat anläggning.

Uppdatering 140207:

Efter att notallergi.se skrivit om förändringen, fick redaktionen ta emot följande brev från företaget:

Brev från Alpro:

 

Hej!

 

Härmed vill vi informera om en förändring vi gjort angående märkningen av våra produkter. Vi har genomfört denna förändring för att skapa full insyn för våra konsumenter - särskilt för de som är allergiska mot hasselnötter och mandel.

 

Alpro strävar alltid efter att erbjuda nya, högkvalitativa växtbaserade produkter till sina konsumenter, för både varumärket Alpro.

 

Idag producerar vi våra hasselnöt- och mandeldrycker på olika platser, men nyligen beslutade vi att starta produktionen av dessa produkter på vår produktionsanläggning där vi idag tillverkar våra sojaprodukter.

 

Alpro förbereder för närvarande alla nödvändiga steg för att integrera produktionen av hasselnöt- och mandelprodukter. Som en del i den processen genomförs alla tänkbara säkerhetsåtgärder för att undvika någon som helst korskontaminering mellan våra växtbaserade produkter.

 

Vi gör detta för att vi vill värna om högsta säkerhet och kvalitet på våra produkter, särskilt med hänsyn till allergier. Dessa åtgärder omfattar separata flöden i samband råvaruhantering, separata tillverkningsprocesser samt grundliga rengöringsrutiner.

 

Vi vill ge våra konsumenter full insyn för möjligheten att i god tid göra ett medvetet val, genom att tydligt märka våra sojaprodukter såsom sojadrycker, sojadesserter och sojavarianter på yoghurt och grädde, med ”kan innehålla spår av mandel och hasselnötter”.

 

Förändringen träder i kraft först i slutet av 2014 (datumet är ännu inte helt bestämt) men vi vill att alla ska vara medvetna om att förpackningarna kommer att anpassas successivt från och med nu. Under denna övergångsperiod kan du finna förpackningar med den nya märkningen och förpackningar utan den nya märkningen.

 

Märkningen kommer inte att finnas på Alpros sojavariationer till köttprodukter eftersom produktionen av dessa produkter sker på helt olika platser.

 

Efter genomförandet av produktionsförändringarna, kommer Alpro se över sin inställning till märkningen som bygger på de då tillgängliga resultaten. Under tiden kommer kommunikationsvägarna hållas öppna för konsumenter och relevanta organisationer.
Detta kan resultera att Alpro i framtiden kommer avlägsna ”kan innehålla spår av” i linje med gällande regler.

 

Om du har ytterligare frågor, tveka inte att kontakta oss!

 

Vi håller dig informerad,

 

Med vänlig hälsning

 

Hanna Möller
Produktchef Alpro® (Kung Markatta) 0703 - 48 83 11 [email protected]

Foto: Alpro

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.