Helsingborgs stadsteater kan bli nötfri

Hittills har personer med luftburen nötallergi fått springa snabbt genom Helsingborgs stadsteaters foajé. Besökarna har nämligen, som tilltugg till sin dryck, kunnat förbeställa nötter till föreställningarnas pauser. Nötterna har placerats ut på bord i stora delar av lokalen. Personer med nötallergi har alltså behövt ta sig genom ett moln av nötdamm för att komma in och ut ur själva teatersalongen.

Men nu verkar det bli ändring.

Ulf Dahlström är vikarierande marknadsansvarig på Helsingborgs stadsteater. Han säger att frågan om en nötfri foajé kom upp på ett möte med teaterns publikvärdar nyligen.

– Vi inser och är väldigt medvetna om den här problematiken, säger han.

Stadsteatern delar byggnad med restaurang Teaterkatten. Det är Teaterkatten som sköter serveringen i pauserna. Enligt Ulf Dahlström har personal från teatern varit i kontakt med Teaterkatten för att framföra att de vill att foajén hålls nötfri.

– Vår ambition är att det inte ska säljas nötter till publiken. Frågan är under behandling så till vida att jag vet att den person hos oss som sköter kontakten med Teaterkatten har framfört detta.

Ulf Dahlström säger att det kan vara svårt för personer som inte själva är allergiska att förstå vidden av problemen kring en luftburen allergi. Han säger också att det är viktigt att ta problematiken på allvar.

– Jag satt själv och åt lunch på en restaurang med en person för ganska länge sedan. Han frågade om maten innehöll det som han var allergisk mot och fick veta att den inte gjorde det. Men ändå fanns det tydligen en mindre mängd av det i maten, för snart började han kippa efter luften. Jag fick nästan känslan av att han började tuppa av. Sedan dess har jag väldigt stor respekt för allergier, så det var inte så svårt att få med mig på idén om en nötfri foajé.

Helsingborgs stadsteater finansieras till 90 procent av skattemedel och till 10 procent av biljettintäkter. Ambitionen att göra foajén nötfri innebär att även de med luftburen nötallergi kan få tillgång till stadsteaterns kulturutbud.

Var kan man och var kan man inte ta del av kultur om man lider av luftburen nötallergi? Hjälp till att kartlägga Sverige! Rapportera till Nötlistan!

Kommentarer (2) Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.