Hunden Nano letar nötter åt matte

En kvinna vid namn Yasmine Tornbald, som råkat ut för 20 anafylaktiska chocker till följd av nötter, har blivit tilldelad Storbritanniens första allergihund specialiserad på just nötter.

Nano, som hunden heter, har genomgått en ett år lång utbildning som finansierats av välgörenhetsorganisationen Medical detection dogs i Buckinghamshire och kan nu sniffa upp även den minsta nöt på till exempel ett hotellrum. Hunden kan även känna lukten av nötter i mat, på kläder och i luften.

”Det har gett mig lite av självständigheten åter”, säger Yasmine Tornbald till BBC, vars allergihund alltid följer henne vart hon än går.

Enligt Daily mail, som också rapporterar om Nano, hörde Yasmine Tornbald talas om att det fanns ett liknande program för allergihundar i Canada. Hon tog därför kontakt med välgörenhetsorganisationer i Storbritannien för att se om det fanns något intresse av att bidra till ett liknande program där. Till slut fick hon alltså napp hos Medical detection dogs, som sedan tidigare har utbildat 30 hundar till personer med andra sjukdomar, framför allt diabetes.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.