Intern isolerad nästan ett år på grund av allergi

På Kumlaanstalten säljer fängelsekiosken nötter. Det, tillsammans med andra allergier, har gjort att en intern inte kan vistas i gemensamma utrymmen. Då den statliga inrättningen inte har kunnat garantera mannens säkerhet på annat sätt, har han därför hållits isolerad från övriga interner under nästan ett års tid, berättar Sveriges radio och Aftonbladet.

36-åringen är allergisk mot en rad saker. Han har själv uppgett att han inte tål nötter, parfymer, mögel, selleri, rödvin, svamp, damm, pollen och pälsdjur. Enligt Aftonbladet bekräftas allergierna delvis av sjukvården på anstalten.

Hur som helst ska placeringen inte ha fungerat och nu anmäler mannen det hela till JO, Justitieombudsmannen. Han skriver i anmälan att han har drabbats av allergiska reaktioner upp till tio gånger sedan han placerades avskiljt. Bland annat ska han ha serverats fel mat och fått mögligt bröd till frukost.

Medan JO utreder saken reviderar Kriminalvården sin handbok för kioskverksamhet. Det innebär att nötterna plockas ur sortimentet och att myndigheten undersöker möjligheten att begränsa utbudet av hygienartiklar till sådana som enligt Astma- och allergiförbundet är allergivänliga.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.