Anna Hansson. Foto: Sara Backlund / Idus förlag

”Lisa och nötterna” är Sveriges första barnbok om nötallergi

Barnböcker om luftburen nöt- och jordnötsallergi är sällsynta. Så sällsynta att Anna Hansson, när hon fick boken Lovisa och nötterna publicerad i höstas, blev allra först med en barnbok på temat. Här berättar hon hur boken har tagits emot.

Att ha luftburen nöt- eller jordnötsallergi som barn är förmodligen inte särskilt roligt. Allra tråkigast är det när människor i närheten inte förstår eller bryr sig. I Anna Hanssons bok Lovisa och nötterna händer just det som inte får hända när skolklassen åker på utflykt. Längst fram i tåget öppnar en man en påse nötter utan att tänka sig för. Och Lovisa, som har luftburen nötallergi, får svårt att andas.

Boken riktar sig till de yngsta barnen och landade i bokhandeln tidigt i höstas. Det är av allt att döma den första barnbok som handlar om luftburen nöt- eller jordnötsallergi som någonsin har publicerats i Sverige. Författare är Anna Hansson, som är utbildad lärare men jobbar som författare på heltid sedan 2015. Hon har själv luftburen nötallergi och brottas precis som andra med att försöka undvika andras nötkonsumtion utanför hemmet. Illustrationerna är gjorda av Maria Andersson Keusseyan.

Anna Hansson, hur har boken tagits emot?

— Boken har tagits emot väl. Många med nötallergiska barn har hört av sig och sagt att de ska tipsa barnens förskola eller skola för att sprida information. De har tyckt att den här sortens bok har varit något som fattats.

Vilken funktion tror du att den fyller?

— Min tanke med boken var främst att få folk att tänka till innan de äter nötter på allmänna platser. Med en bilderbok kan man nå ut till både barnen och de som läser böckerna för barnen. Jag har inte sett någon annan bok som handlar om just nötallergi.

Du har blivit intervjuad i en rad medier sedan du släppte boken. Vad är den vanligaste frågan du får?

— Den vanligaste frågan vet jag inte riktigt, men jag blev intervjuad i radio strax innan jul eftersom det äts så mycket nötter just kring julen, och fick då frågan: Vad tycker du att folk som vill äta nötter ska göra? Och jag svarade: Stanna hemma! För jag tycker verkligen att nötter är något man ska äta hemma, inte på bio, på bussar eller på tåg.

Blir det någon uppföljare?

— Jag har faktiskt fått frågan om att skriva om pälsdjursallergi från flera föräldrar, så vi får se. Kanske blir Lovisa allergisk mot det också, eller någon av hennes kompisar i klassen.

 

Läs mer!
Sveriges radio: Anna Hansson i Ånge har skrivit barnbok om nötallergi
Smakprov från de första sidorna
Lovisa och nötterna hos Adlibris
Lovisa och nötterna hos Bokus

 

Foto: Sara Backlund / Idus förlag

Kommentarer (2) Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.