Nötallergi är funktionshinder – kan ge nötfria USA-flyg

Elizabeth Goldenberg är en kanadensisk advokat som har gjort sig känd för att driva nötallergifrågor. Nu har hon dragit igång en namninsamling för att få stopp på nötserveringen ombord på flygplan i Nordamerika.

Den som skriver under namninsamlingen stödjer Elizabeth Goldenbergs brev till USA:s transportdepartement och till den amerikanska flygbolagsorganisationen Airlines for America (före detta Air Transport Association of America, ATA).

Enligt brevet ska transportdepartementet ha lyft frågan om nötförbud redan 1998. Transportdepartementet hade då kommit fram till att jordnötsallergi är ett funktionshinder och att nötter ombord på flygplan i så fall är ett hinder för de som lider av allergi. Den amerikanska kongressen gillade dock inte förslaget, utan förbjöd, enligt Elizabeth Goldenbergs brev, departementet att införa eller föreslå åtgärder för att förbättra situationen för nötallergiker ombord på flygplan.

Bland argumenten för ett nötförbud finns följande:

  • Elizabeth Goldenberg jämför nötallergi med andra funktionshinder som kräver rullstol, där flygbolagen är skyldiga att erbjuda hjälp.
  • Hon jämför också med vegetarianer, till vilka flygbolagen erbjuder specialanpassad mat trots att de till skillnad från nötallergiker inte riskerar att dö om de får i sig kött.
  • Hon pekar på att 2,1 procent av amerikanska barn under 18 år och 1,3 procent av amerikanska vuxna lider av nöt- eller jordnötsallergi. Summerat blir det 4,6 miljoner kunder som flygbolagen missar om inte nötförbud införs.
  • Hon pekar också på att den allergiska personens familj undviker att flyga, vilket enligt hennes uträkningar innebär att 18 miljoner amerikaner inte köper några flygbiljetter på grund av nötterna ombord.
  • Hon pekar slutligen på att en nödlandning till följd av en allvarlig allergisk reaktion kostar åtminstone 250 000 amerikanska dollar.

Elizabeth Goldenbergs förhoppning är att Airlines for America, av ovanstående skäl, ska göra gemensam sak med transportdepartementet för att få bort nötterna från flygplanen.

På fredagseftermiddagen hade 13 880 personer skrivit under namninsamlingen.

 

Läs mer:

Läs brevet och skriv under!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.