Amerikansk delstat kan förbjuda nötter på flygplan

Svenska flygbolag är generellt bra på att göra sina flygningar tillgängliga även för personer med luftburen nötallergi. I resten av Europa är förståelsen kring luftburen allergi mindre. I USA har flera bolag sett över sina allergirutiner, slutat servera nötter och i stället gjort sig hjälpsamma.

Hittills har så vitt känt all sådan nötfrihet varit frivillig från flygbolagens sida, men i New Jersey kan det bli obligatoriskt att göra flygningarna nötfria. Detta sedan en senator i statens senat lyft frågan.

Senatorn heter Joe Kyrillos (republikan) och har drivit frågan i New Jerseys transportutskott, som den 7 november antog förslaget om att göra flygningar nötfria. Nu ska förslaget vidare till statens senat för slutligt avgörande.

Enligt Joe Kyrillos ”har flygbolag skyldighet att erbjuda basala säkerhetsåtgärder för passagerare med särskilda hälsobehov. Personer som informerar ett flygbolag om sin jordnötsallergi borde känna sig bekväma i att de inte kommer att serveras jordnötter eller utsättas för risken att få en allergisk reaktion till följd av en medpassagerares tilltugg”, säger han enligt New Jerseys senats webbplats.

Två av dem som var inbjudna för att tala i transportutskottet var Lianne och Joshua Mandelbaum, som själva blev avkastade från ett flygplan när de nämnde nötallergi. De har med sina erfarenheter i ryggsäcken startat en egen webbplats vid namn ”The no nut traveler”, en Facebooksida med samma namn samt dragit igång en namninsamling i syfte att få flygbolag att införa regler som förhindrar nötallergiker från att bli avkastade och i stället göra miljön ombord allergivänlig. I dagsläget har 819 personer skrivit på.

Enligt New Jerseys senat lider tre miljoner personer i USA av nöt- eller jordnötsallergi. Antalet jordnötsallergiker har enligt senaten tredubblats mellan 1997 och 2008.

Hjälp till!

Säg hej till Joe Kyrillos på Twitter

Skriv på Mandelbaums namnlista om nötfria flygplan

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.