Hjälpsamt på hotell och spa

Det är hyfsat lätt att boka spa-besök för den som har luftburen nötallergi. Det visar svaren från åtta hotell- och spa-anläggningar i Skåne. Av nio tillfrågade uppger åtta att de är beredda att plocka undan nötter för att göra besöket nötallergivänligt.

Undersökningen genomfördes i början av mars. Via mejl fick hotellen veta att det planerades ett spa-besök och att det var viktigt att det inte förekom några nötter i samband med det. Undersökningen genomfördes på ett sådant sätt att det framstod som att det var vilken privatperson som helst som försökte boka ett besök.

Bland de mest tillmötesgående anläggningarna var Hotell Skansen och Torekov Hotell, båda i Båstads kommun. De ingår i samma koncern och svarade så här:

”Önskar ni komma till oss kommer vi meddela samtliga avdelningar att din sambo har luftburen nötallergi. Vi kommer med andra ord inte att servera nötter denna dag.”

Flera av hotellen var tillmötesgående, men betonade samtidigt att de inte kunde lämna några garantier, särskilt inte för vad andra gäster kan ha med sig. Även Hotell Skansen och Torekov Hotell påpekade detta i sitt svar:

”Dock kan vi inte ta ansvar för om övriga gäster väljer att av någon anledning äta nötter i allmänna ytor som de själva har med sig. Och även om städning och hög kvalitet ligger oss väldigt varmt om hjärtat kan vi inte heller garantera att det ligger en liten nöt någonstans i en liten vrå och skräpar.”

Den vanligaste åtgärden bland hotellen och spa-anläggningarna inför ett eventuellt besök är enligt mejlen att plocka undan eventuella bjudnötter och att inte servera nötter i baren.

I vissa fall krävdes flera mejl för att verkligen få svar på vilken hänsyn hotellen tar till nötallergiker. Ystad saltsjöbad är ett av dessa, som till en början gav ett intetsägande svar, men som till sist meddelade att de gärna plockar bort nötterna.

The Lodge i skånska Genarp tog sig tid att ringa upp för att försäkra sig om att nötallergikern var välkommen och skulle kunna vistas säkert på hotellet och spa:et.

Varbergs kurort är det enda hotell som svarade att de inte tar någon hänsyn till nötallergiker:

”Jag är ledsen men vi kan inte garantera att det inte finns nötter någonstans på hotellet. När det gäller maten står det alltid om det finns nötter i den.”

Ytterligare svar kring vad detta innebär uteblev från Varbergs kurort.

Listan över hotellen och spa-anläggningar hittar du här. Fyll gärna på genom att kommentera längst ner på listans sida!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.