Läkare skickade hem 14-åring med allergichock

Den 14-åriga flickan hade fått en allergisk reaktion efter att ha ätit choklad som visade sig innehålla jordnötter, vilket hon sedan tidigare visste att hon är allergisk mot. Efter att ha medicinerat mot den allergiska reaktionen tog hon sig till jourcentralen i Uddevalla. Läkaren konstaterade att flickan var svullen i halsen och därför hade svårt att andas samt att hon hade utslag på kroppen.

Läkaren gav flickan ytterligare medicin, men trots att hon fortfarande hade klåda skickades hon hem.

På väg hem blev utslagen värre, vilket gjorde att hon fick återvända till jourcentralen. När hon kom fram en andra gång svimmade hon, vilket gjorde att hon fick läggas in på sjukhus för övervakning.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg, enligt Bohusläningen, kritik mot läkaren på jourcentralen i Uddevalla. Inspektionen skriver att läkaren inte borde ha skickat hem flickan då det är känt att den allergiska reaktionen åter igen kan förvärras efter ett tag. Inspektionen anser att läkaren borde ha skickat flickan vidare för fortsatt sjukvårdsbehandling och kritiserar läkaren för att ha utsatt patienten för onödiga risker.

Händelsen inträffade för två år sedan.

Läs mer:

Bohusläningen: 14-åring med allergichock skickades hem

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.