Slut på adrenalin på många håll

Det råder brist på adrenalin på landets apotek. Många allergiker som är i behov av adrenalinpennor för att rädda sitt eget liv om de drabbas av en allergisk reaktion har fått leta land och rike runt för att få tag i preparaten.

Till Aftonbladet säger Fredrik Boström, kategorichef och apotekare på Apoteket, att bristen beror på att tillverkarna inte har lyckats tillverka sprutor i rätt mängd beroende på olika problem det senaste året.

Flera av adrenalinpennorna är restnoterade hos apoteken, vilket innebär att de är slut hos leverantören.

– De är slut fram till till vecka 31 (början av augusti). Men det är preliminära uppgifter. Det har varit en ökad efterfrågan på sprutan då andra leverantörers lager också tagit slut, säger Fredrik Boström till Aftonbladet.

Den som behöver skaffa ny adrenalinpenna kan ta hjälp av Fass.se. Där går det att söka på preparatnamn och visa lagerstatus.

En sökning på Fass.se ger vid handen att det i exempelvis Malmö finns Epipen hemma på bara sex av kommunens 37 apotek. I Göteborg är siffran åtta av 43 apotek. Den som bor i till exempel Umeå kan inte köpa Epipen på något apotek alls.

Läs mer!
Aftonbladet: Adrenalinet slut - allergiker i livsfara

Bild: Kronans apotek

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.