Svårt gå på bio med nötallergi

I takt med att nötätandet ökar i Sverige blir det också svårare för personer med luftburen nöt- eller jordnötsallergi att vistas bland andra människor. En sådan plats är biograferna.

Den största biografkedjan, SF bio, säljer inte nötter eller jordnötter i lösvikt. Däremot säljer de en rad produkter som innehåller nötter, bland annat chokladen Geisha och M&M-kulor. De sprider sig naturligtvis i luften på precis samma sätt som nötter utan choklad, vilket kan leda till stora svårigheter att andas för den allergiska.

På olika håll i landet finns exempel på nöjes- och kulturinrättningar som har valt att avskaffa nötserveringen av hänsyn till allergiker. Helsingborgs stadsteater är en sådan. På andra ställen går det att ringa i förväg och be om en nötfri föreställning. Så kan man exempelvis göra på flera mindre biografer, bland annat Röda kvarn i Helsingborg.

Den som ringer till SF bios kundtjänst får däremot veta att kedjan inte tar någon hänsyn till nötallergikers hälsa och att det inte går att förbjuda nötter i salongen. Vid flera tillfällen har SF bios kundtjänst rekommenderat att boka en helt egen salong till konferenspris om man vill vara säker på att inte få andningsproblem.

Resultatet är att personer med luftburen nötallergi har små möjligheter att gå på bio i Sverige. Handikappanpassningen verkar bara omfatta de med fysiska funktionsnedsättningar.

I dag belyser Sveriges Radio Örebro problemet. Hanna Roth, som har luftburen allergi, berättar om hur hon upplevde sitt senaste biobesök.

Sveriges Radio har också pratat med SF bios informationschef, Tomas Runfors, som tvärtemot kedjans egen kundtjänst uppger att man visst kan ordna nötfria visningar. Han uppger också att SF bio kommer att se över försäljningen av nötprodukter, men att det hittills inte har gjorts eftersom han inte fått några rapporter om att det skulle vara ett problem.

Läs mer och lyssna!
Sveriges radio Örebro: Biobeskö kan vara livsfarligt för allergiska Hanna Roth

Reagera!
SF bio uppger att de inte känner till att nötter på biografen är ett problem för deras besökare. Mejla Nötallergikernas vänner och berätta om vad du tänker om nötter på biografen! Har du haft problem? Varit tvungen att lämna innan filmen är slut? Mejla [email protected]!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.