Nötfritt teaterbesök i Helsingborg

I slutet av september berättade notallergi.se att ledningen för Helsingborgs stadsteater hade tagit ett steg för att göra teatern nötfri. Under hösten har ambitionen blivit verklighet.

Det är restaurangen i samma byggnad, Teaterkatten, som sköter serveringen i foajén i pauserna och det var dit teaterledningen vände sig för att förbättra miljön för personer med luftburen nötallergi. Tidigare har stora mängder nötter serverats i pauserna.

– Vi har haft en dialog med dem och de har varit väldigt förstående. Efter det har försäljningen av nötter tagits bort. Vi ska hålla dem borta även i framtiden och det gäller att vi är konsekventa där så att inga misstag sker, säger Ulf Dahlström, vikarierande marknadsansvarig till Helsingborgs Dagblad.

Ulf Dahlström har tidigare sagt till notallergi.se att han har förståelse för de problem som personer med luftburen nötallergi kan uppleva och att det inte var särskilt svårt att få honom engagerad i frågan när den kom upp på ett möte med teaterns publikvärdar.

– Vi försöker att vara medvetna i den mån vi kan och på så sätt underlätta för dem med speciella behov. Det här är lätt att åtgärda om bara viljan finns och då var det självklart. Nötter kan man äta någon annanstans, säger han nu till Helsingborgs Dagblad.

Enligt vad notallergi.se noterat försöker publikvärdarna dessutom hålla salongen fri från nötter genom att påpeka för besökarna att det inte är tillåtet att ta med nötter in under föreställningen.

Helsingborgs stadsteater finansieras till 90 procent av skattemedel och till 10 procent av biljettintäkter. Att teatern nu är nötfri innebär att även de med luftburen nötallergi kan få tillgång till stadsteaterns kulturutbud.

Var kan man och var kan man inte ta del av kultur om man lider av luftburen nötallergi? Hjälp till att kartlägga Sverige! Rapportera till Nötlistan!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.