Svenska bio provar med nötfri biograf

Vi har redan berättat att Folkets hus och parker vill göra sina 140 biografer nötfria efter Nötallergikernas vänners upprop till svenska biobranschen.

Nu meddelar Svenska bio, med 35 biografer över hela landet, att de genomför ett försök med nötfri biograf.

— Det är initierat av vår platschef i Alingsås av hänsyn till nötallergiker och den problematik som de ställs inför på bio, säger Suzanna Renhuldt, marknadschef på Svenska bio.

Försöket har pågått sedan november 2014 och innebär att inga produkter som innehåller nötter, jordnötter, frön eller ärtor säljs på Saga i Alingsås. Det finns även anslag uppsatta om att biografen är nötfri.

Utvärderas efter ett år

Svenska bio kommer att låta försöket pågå ett år, för att sedan utvärdera hur det har fungerat.

— Vi utvärderar det löpande, men kommer att ge det ett år, säger Suzanna Renhuldt.

Hur kommer ni att resonera när ni gör utvärderingen?

— Vi kommer att ta hänsyn till våra besökare, titta på om de uppskattar detta eller inte, om de respekterar önskemålen och även hur våra kunder uppfattar vårt godissortiment.

Mest positiv respons

Hittills har besökarna till största del reagerat positivt och förstående, vilket enligt Suzanna Renhuldt ”naturligtvis är trevligt”.

— Sen har vi ett problem. En av våra mest populära produkter, som inte är någon storsäljare i butiker annars, är M peanut. Det är ett riktigt biogodis av någon anledning.

Bättre läge gå på bio för nötallergiker

Om utvärderingen skulle visa att Svenska bios försök i Alingsås har slagit väl ut, kan det alltså öppna för ytterligare 35 nötfria biografer i landet, sidan om de redan 140 biografer som av Folkets hus och parker har uppmanats att bli nötfria.

Den som vill besöka en av Svenska bios biografer redan i dag är enligt Suzanna Renhuldt välkommen att ta kontakt på förhand.

”På våra övriga biografer där vi säljer varor som innehåller nötter så välkomnar vi våra nötallergiska besökare att kontakta oss i god tid innan ett planerat besök. Vi har då möjlighet att plocka bort nötvaror från våra godishyllor inför besöket och vi går också in i salongen innan filmstart och informerar våra gäster om att det är en nötallergiker i salongen och att alla visar hänsyn till detta”, skriver Suzanna Renhuldt i ett mejl till Nötallergikernas vänner.

Kommentarer (1) Skriv en kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är markerade med *.